Mangalitzat

Mangalitza eli villasika

Vallilantila on yksi Suomen suurimmista Mangalitzojen kasvattajista. Mangalitzat ovat nähtävillä tilalla todella isolla laitumella.

Mangalitzat ovat vanha alkuperäisrotu Unkarista. Rotu on hyvin Suomen olosuhteisiin sopiva, paksun rasvakerroksen ansiosta siat voivat asustaa ulkona läpi vuoden. Luonnollisesti ne tarvitsevat eristetyn ja tuulelta suojaavan paikan jonne ne pääsevät nukkumaan.

Ruuan suhteen mangalitza on tuotantosikoihin nähden vaatimaton. Ruokinnassa pääpaino on hyvänlaatuisessa heinässä, lisäksi possut saavat tilan omilla pelloilla kasvatetusta ohrasta ja härkäpavusta jauhettua jauhoa, teollisia rehuja ei mangalitzan ruokinnassa käytetä lainkaan.

Meillä asustaa noin 20 emakkoa ja 3 karjua. Emakot ja karjut asustavat isoissa karsinoissa joista vapaa käynti ulos laitumelle. Emakot porsivat vapaasti ja imettävät porsaitaan noin 8-10 viikkoa. Lisäksi eri-ikäisiä porsaita ja lihasikoja on kasvamassa toistasataa kappaletta. Possuilla on katettu ruokintapaikka ja käytössä iso laidun. Laitumella on lisäksi muutama katos jonne possut pääsevät kaivautumaan mutta useimmiten ne valitsevat pahnakasan ihan taivasalla ja makoilevat siellä ihan kylki kyljessä. 


Kasvatamme mangalitzoja pääasiassa lihatuotantoon, tästä syystä emme myy jalostuseläimiä.


Mangalitzan liha on tavalliseen sianlihaan verrattuna täysin poikkeuksellista. Pitkän kasvatusajan ansiosta rasva marmoroituu lihassyiden väliin ja rasva on laadullisesti ja tutkitusti terveellisempää kuin tavallisen sian. Voit lukea lisää mangalitzojen lihasta Vallan Maukkaan nettisivuilta!